Programul Rabla 2014

CE ESTE NOU ÎN PROGRAMUL RABLA 2014?

20.03.2014

Atilla Korodi, Ministrul Mediului, a anunţat că Programul Rabla 2014 va începe în prima zi a lunii aprilie şi că va fi derulat integral în mediul digital, fiind eliminate tichetele de hârtie.

Distributia tichetelor Rabla nu se va mai face pe judete, in functie de vechimea parcului auto din fiecare unitate teritoriala, ci in functie de cerere, tichetele electronice urmand sa fie extrase dintr-o baza de date nationala de dealerii auto, pe masura ce se inscriu solicitantii.

Ministrul Mediului Attila Korodi a facut unele precizari legate de desfasurarea programului Rabla anul acesta:“Se va merge la comercianti, vor exista numai tichete electronice, care vor fi trase de comercianti dintr-o baza nationala, fara o distribuire pe judete”.

In urma dezbaterii publice, s-a hotarat ca toate tichetele sa fie la dispozitia oricarui dealer, in functie de cerere.
Totodata, spre deosebire de anul trecut, tichetele nu vor mai fi distribuite in etape, ci vor fi toate disponibile de la lansarea programului.
Anul acesta, cei care vor dori sa isi casesze masina mai veche de opt ani pentru a beneficia de o reducere de 6.500 de lei la achizitia unui autoturism nou se vor pezenta direct la dealerul auto de la care sunt interesati sa cumpere si se vor inscrie, urmand ca apoi sa mearga la un colector pentru casare, la Politie pentru radierea autovehiculului si sa revina la dealer pentru a incheia contractul de vanzare – cumparare.
Cei care vor sa isi caseze vechea masina, dar nu si sa cumpere o masina noua, pot ceda dreptul de folosire a primei de casare altcuiva, cu care trebuie sa mearga la dealer. Astfel, atunci cand va fi eliberat tichetul electronic, acesta va fi pe numele celui care cumpara autoturismul.
Dupa inscrierea la dealer, solicitantul va avea la dispozitie 30 de zile pentru casarea si radierea masinii vechi si pentru achizitia celei noi. Daca nu sunt respectate conditiile desfasurarii programului, tichetul electronic se intoarce in baza nationala si poate fi extras de un alt comerciant.
05.03.2014

Ce este nou în Programul Rabla 2014?

  • Pentru prima dată, tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor;
  • În program vor intra și autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu 8 ani;
  • Vor fi disponibile 20.000 de tichete, cu un buget total de 140 milioane lei.

În urma analizei făcute cu privire la desfăşurarea programului „Rabla” în ultimii ani, pentru 2014 au fost aduse modificări majore în desfăşurarea lui. Astfel, în acest an, persoanele fizice care doresc să beneficieze de un tichet electronic se vor adresa direct producătorilor/dealerilor validaţi în program.

De asemenea, persoanele fizice și juridice, precum şi instituţiile publice care dețin autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu 8 ani de la anul fabricației se pot înscrie în program. Administrația Fondului pentru Mediu va aloca un număr de 20.000 de tichete, bugetul total fiind de 140 milioane lei. Pentru prima dat ă tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând să fie alocate electronic în sistemul informatic al AFM. De asemenea, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, valoarea acestuia este de 6.500 lei.

Pentru stimularea achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul,se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru:

  • achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6;
  • achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100g/km;
  • achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Distribuirea tichetelor: Tichetele alocate pentru persoanele fizice vor fi distribuite pe fiecare județ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidenţele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. La nivelul fiecărui județ, vor fi repartizate în mod egal între punctele de lucru aparţinând producătorilor validați şi situate în respectiva unitate teritorială.

Pentru persoanele fizice, sesiunea de finanţare va fi organizată în patru etape,fiecare etapă având o durată de câte 60 zile.

În prima etapă, toate tichetele alocate destinate persoanelor fizice vor firepartizate pe fiecare județ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat înevidenţele DRPCIV.

În a doua etapă, tichetele aferente fiecărui judeţ rămase neutilizate, precum șicele alocate pentru care s-au anulat notele de înscriere, vor fi redistribuite în mod egal între punctele de lucru aparţinând producătorilor validați din respectiva unitate teritorială.

În a treia etapă, tichetele rămase se împart, în mod egal, între punctele de lucru ale producătorilor validaţi din judeţul respectiv. În această etapă, orice producător validat poate ceda tichetele alocate în favoarea unui alt produc ător validat, cu obligaţia de a informa, în prealabil, Administraţia Fondului pentru Mediu.

În ultima etapă, tichetele rămase se vor împărti în mod egal, între punctele de lucru. Pot participa doar producătorii validaţi care, în etapa a treia, au consumat toate tichetele alocate. În cazul în care la sfârşitul ultimei etape vor rămâne tichete neutilizate, acestea vor fi anulate. Calendarul Programului „Rabla” din acest an va fi comunicat ulterior pe site-urile MMSC şi AFM.

Pentru detalii complete despre Programul Rabla 2014 accesati website-ul rabla.ro, website dedicat acestui program: RABLA 2014